Per nje eksperience me te mire ndryshoni browser-in tuaj ne Chrome, Firefox apo Internet Explorer

Blog & Kuriozitete

Sa larg mund të shkoni me makinen tuaj pa karburant?

Sa larg mund të shkoni me makinen tuaj pa karburant?

Çdo shofer herë pas here lejon tankin e tyre të gazit të marrë mjaft të ulët për të shkaktuar dritë paralajmëruese të ulët të karburantit. Megjithëse ne të gjithë e dimë se është më mirë të mbash tankin tuaj të gazit ¼ të plotë, ne ende e lejojmë atë të bjerë poshtë herë pas here. Duke ditur se sa larg mund të shkoni në një rezervuar bosh të gazit, do t’ju ndihmojnë që të mos jeni të mbërthyer në anën e rrugës.

Përpara se të lëshosh makinën përsëri në bosh, ia vlen të dihet se sa – ose sa pak – milje në të vërtetë mund të nxirrni pas ndezjes së dritës. Është gjithashtu e zgjuar të dihet se çfarë tjetër është në rrezik kur e lëshoni rezervuarin tuaj të gazit në afërsi të zbrazjes.
Pjesa 1 e 3: A është e rrezikshme për të përzënë me dritën paralajmëruese të karburantit të ulët të ndriçuar?

Shqetësimi kryesor gjatë ngasjes në bosh është mundësia e mbarimit të gazit dhe mbërthimit në rrugë, e cila nuk është vetëm një sherr, por edhe një situatë potencialisht e rrezikshme. Ju mund të prisheni në autostradë, ku makinat përreth lëvizin lart nga 70 MPH, ose mund të prisheni në një kthesë të verbër në autostradë, ku një automjet mund t’ju mbrojë pas. Ose ju mund të dilni jashtë karburantit në mes të një shkretëtire, si ajo që rrethon Tucson, Arizona dhe Las Vegas, Nevada, ose në një rrugë me dëborë të ftohtë jashtë Çikagos, Illinois, apo Cleveland, Ohajo.

Kjo tha, makinës në bosh mund të dëmtojë edhe automjetin tuaj. Në qoftë se ju e keni humbur gazin, mund të dëmtoni konverterin tuaj katalitik, i cili mund të riparojë ose të zëvendësohet si rezultat. Edhe akti i thjeshtë i ngasjes me një sasi të vogël të karburantit në rezervuarin tuaj mund të dëmtojë pompën tuaj të karburantit, pasi çdo mbeturina ose ndotje në gaz (e cila vendoset natyrshëm në pjesën e poshtme të rezervuarit) do të dërgohet përmes pompës tuaj të karburantit kur tank është gati bosh. Ju nuk do ta prishni makinën tuaj herën e parë që ta drejtoni atë me dritën paralajmëruese të karburantit të ulët, por është një praktikë e dëmshme për të bërë rregullisht.
Pjesa 2 e 3: Sa e besueshme është distanca për matësin bosh?

Shumica e mjeteve moderne kanë një distancë të matësit bosh në grupin e tyre të instrumentit, i cili siguron një përafrim se sa kilometra mund të nxirren para se makina të mbërrijë nga gazi. Shumë njerëz preferojnë të përdorin këtë funksion në vend të dritës paralajmëruese të karburantit të ulët, duke parashikuar se nëse matësi thotë se ka mbetur 20 milje, atëherë ata kanë 20 milje para se të mbarojnë gazin.

Megjithatë, kjo është një praktikë e rrezikshme, pasi distanca në matësin bosh vetëm ofron një përafrim të përafërt. Ky përafrim bazohet në kilometrazhin mesatar që keni arritur gjatë ngasjes së automjetit tuaj, që do të thotë se mund të mos jetë shumë i saktë në lidhje me kushtet aktuale të vozitjes.

Për shembull, nëse pjesa më e madhe e makinës suaj kryhet në autostradë, atëherë distanca juaj deri në matësin e zbrazët ndoshta nuk është shumë i saktë kur jeni mbërthyer në trafik. Pra, ndërsa matësi siguron një përafrim mjaft të saktë kur rezervuari juaj është relativisht i plotë, nuk duhet të përdoret për të kuptuar numrin tuaj të saktë të miljeve që mbeten në rezervuar kur jeni duke u zbrazur.
Pjesa 3 e 3: Sa larg mund të shkoni në bosh?

Pikërisht se sa larg mund të shkoni në bosh varet nga automjeti juaj, zakonet tuaja të vozitjes dhe kushtet e rrugës. Megjithatë, mund të habiteni kur të shihni se sa pak kilometra ju mund të përzini kur të ndizet drita paralajmëruese e karburantit.

Këtu është sfera për sa milje mund të vozisni – si dhe pika në të cilën drita paralajmëruese ndriçon – për 50 automjetet më të mira të shitura në Shtetet e Bashkuara në 2015.

Shënim: Për automjetet me “Jo në dispozicion” të listuara për pikën në të cilën ndizet drita paralajmëse, drita ndizet në bazë të distancës deri te kalkulatriç bosh që ka numrin e shënuar të miljeve të mbetura.