Per nje eksperience me te mire ndryshoni browser-in tuaj ne Chrome, Firefox apo Internet Explorer

Blog & Kuriozitete

Ngrohja Globale dhe ndikimi i makines tuaj!

Ngrohja Globale dhe ndikimi i makines tuaj!

Ngrohja globale rrezikon shëndetin tonë, rrezikon sigurinë tonë kombëtare dhe kërcënon nevojat e tjera themelore të njeriut. Disa ndikime – të tilla si regjistrimi i temperaturave të larta, rritja e deteve dhe përmbytja e fortë dhe thatësirat – tashmë janë gjithnjë e më të zakonshme.

Automjetet tona personale janë një shkak kryesor i ngrohjes globale. Në mënyrë kolektive, makinat dhe kamionët përbëjnë gati një të pestën e të gjitha emetimeve të SH.B.A.-së, duke lëshuar rreth 24 paund dioksid karboni dhe gazra të tjerë që ngrohin globin për çdo gallon të gazit. Rreth pesë paund vjen nga nxjerrja, prodhimi dhe shpërndarja e karburantit, ndërsa pjesa më e madhe e emetimeve të bllokimit të nxehtësisë – më shumë se 19 paund për gallon – vjen drejtpërsëdrejti nga gypi i makinës.

Në total, sektori i transportit amerikan – i cili përfshin makina, kamionë, aeroplanë, trena, anije dhe transport mallrash – prodhon gati tridhjetë përqind të të gjitha emetimeve të ngrohjes globale në SHBA, më shumë se pothuajse çdo sektor tjetër.

Fatkeqësisht, emetimet e lidhura me vajin mund të rriten në vitet e ardhshme pasi industria e naftës nxjerr dhe rafinon vajra “jo konvencionale”, të tilla si rëra tar dhe vaj të ngushtë. Përdorimi më pak vaj – dhe shmangia e emetimit të panevojshëm nga nafta që ne përdorim – është zgjidhja e vërtetë.

vehicles cars fueling
vehicles cars fueling

Zgjidhjet janë këtu

Automjetet me efikasitet ndaj karburantit përdorin më pak gaz për të udhëtuar në të njëjtën distancë me homologët e tyre më pak të efektshëm. Kur djegim më pak karburant, prodhojmë më pak emisione. Kur emetimet zvogëlohen, ritmi i ngrohjes globale ngadalësohet.

Karburantet më të pastra prodhojnë më pak emetime kur ato digjen. Disa karburante – si ato të bëra nga karburantet celulozike – mund të zvogëlojnë emetimet për 80 përqind krahasuar me benzinën. Dhe rregulloret më të mira do të ndihmojnë në parandalimin e benzinës që ne përdorim nga marrja e ndonjë ndotje.

Makinat elektrike dhe kamionët përdorin energjinë elektrike si lëndë djegëse, duke prodhuar më pak emisione sesa homologët e tyre konvencionale. Kur energjia elektrike vjen nga burime të rinovueshme, automjetet gjithë-elektrike prodhojnë zero emetime për të përzënë.

Këto dhe zgjidhje të tjera janë këtu sot, por më shumë mund të bëhen. Mësoni më shumë rreth planit tonë për Transformimin e Transportit.