Është makina juaj #RoadTrip gati?

Para se të keni arritur në rrugë këtë verë, sigurohuni që automjeti juaj të jetë gati për udhëtim në rrugë, kështu që mund të keni ndonjë problem para se të shkoni. Një kontroll i automjeteve para udhëtimit do të ndihmojë në shmangien e shqetësimeve, rreziqeve të mundshme të sigurisë dhe shpenzimeve të paplanifikuara të shkëputjes së miljeve larg shtëpisë, thotë Këshilli i Kujdesit të Karrierës jofitimprurëse.

Kontrolloni filtrat dhe lëngjet, duke përfshirë vajin e motorit, antifriz / ftohës, rondele xhamash dhe drejtues të servisit, frenave dhe lëngjeve të bartjes. Filtrat e ajrit të ndotur mund të marrin gaz dhe të shkaktojnë që motori të humbasë fuqinë.
Kontrolloni hoses dhe rripat dhe të zëvendësoni nëse ato bëhen të plasaritur, të brishtë, të çara, të lirshme ose të tregojnë shenja të veshin e tepruar. Këto janë kritike për funksionimin e duhur të sistemit elektrik, ajrit të kondicionuar, drejtimit të fuqisë dhe sistemit të ftohjes.
Kontrolloni sistemin e frenimit dhe sigurohuni që lidhja e baterisë të jetë e pastër, e ngushtë dhe pa korrozioni.
Kontrolloni gomat, duke përfshirë presionin e gomave dhe shkeljen. Gomat e nënçmuara zvogëlojnë ekonominë e karburantit të automjetit dhe veshin e pabarabartë tregon një nevojë për shtrirjen e rrotave. Gomat duhet gjithashtu të kontrollohen për bulges dhe spote tullac.
Kontrolloni motorin për të siguruar që ajo të japë balancën më të mirë të energjisë dhe ekonomisë së karburantit dhe të prodhojë nivelin më të ulët të emetimeve.
Kontrolloni që kapaku i gazit të mos jetë i dëmtuar, i lirshëm ose i zhdukur për të parandaluar derdhjen ose avullimin e gazit.

“Nëse planifikoni një udhëtim në rrugë verore, është e rëndësishme të mbani mend se nuk është aq e thjeshtë sa thjesht vendosja e gazit në makinë dhe ngarje”, tha Rich White, drejtor ekzekutiv i Këshillit të Kujdesit të Makinave. “Kryerja e një inspektimi të plotë të automjetit tuaj përpara se të largoheni do t’ju japë paqe mendore dhe do t’ju ndihmojë që aventura juaj e rrugës të jetë më e sigurtë dhe më shumë argëtuese”.

Këshilli i Kujdesit të Makinave është burimi i informacionit për fushatën e edukimit të konsumatorit “Të kujdeset për kujdesin e makinës”, duke promovuar përfitimet e kujdesit, mirëmbajtjes dhe riparimit të rregullt të automjeteve për konsumatorët. Për lajmet më të fundit për kujdesin e makinave, vizitoni sallën e medias online të këshillit në www.autostop.al. Për të porositur një kopje falas të guidës popullore për kujdesin e makinave, vizitoni faqen e internetit të këshillit për edukimin e konsumatorëve në www.autostop.al.